“Ik heb nog nooit coaching gevolgd”…

Coaching is geen therapie

“Over coaching volgen en een coach hebben.”

Dit is een uitnodiging tot reflectie, met de positieve intentie om het metier van coaching beter bekend te maken bij alle belanghebbenden. Laat het vooral niet na om ook uw mening te delen.

Het eerste verkennende gesprek met een coach…

Wanneer bedrijven hun managers, leiders en medewerkers coaching aanraden, lijkt er in de communicatietoch vaak één en ander te haperen.
” Ze vinden dat ik een coach moet hebben.”
“Ze hebben me voorgesteld om me te laten coachen.”
Het zijn uitspraken die coaches wel meer te horen krijgen wanneer potentiële coachees voor het eerst kennismaken en willen kijken of er een ‘klik’ is.

Enkele dagen geleden had ik ook nog zo’n gesprek.
‘Ik heb nog nooit coaching gevolgd…’
Ik vroeg de persoon hoe anders het zou klinken mocht deze zeggen: ‘Ik heb nooit eerder de beslissing genomen om een coach aan te stellen opdat ik me zelf verder kan ontplooien als leidinggevende.’

De persoon in kwestie reageerde verrast. ‘Ja, dat zou wel anders voor me zijn.’
Ik wilde graag begrijpen ‘hoe’ anders.
‘Wel’, ging de persoon verder, ‘als ik een coach neem dan lijkt het een beetje of ik hulp nodig heb, iets niet goed doe en ik een soort therapie moet volgen. En daar verzet ik me eigenlijk tegen. Maar als ik het anders formuleer en zeg dat ik een coach aanstel om me te begeleiden omdat ik mezelf wil ontplooien, dan komt de beslissing van mij en voelt het vrijer en sterker. Dan ben ik aan zet.’
Nagels met koppen! Het gesprek werd vervolgens steeds aangenamer!

Dit zet me wel telkens weer aan het denken. Er is nog veel werk aan de winkel als het aankomt op het begrip ‘coaching’. Het wordt te pas en onpas gebruikt, in 1001 contexten. Want laten we eerlijk zijn, het is en blijft een Engels werkwoord.

Coaching volgens de 8 kerncompetenties van ICF, is bedoeld voor klanten met veerkracht en met de goesting om iets veranderd te zien. Klanten die zelf verantwoordelijkheid willen nemen om in de richting van een duidelijk objectief te groeien en ontwikkelen, met vallen en opstaan. Klanten die de moed hebben om uit hun gekende comfortzone te stappen en zichzelf op een andere manier in de spiegel durven te zien om ervan te leren en te groeien. Samen met een gelijkwaardige partner die zich engageert om respectvol en in vertrouwen het pad mee te bewandelen. Samen met een coach die uitdaagt en steunt tegelijk. Samen met iemand die ethische code volgt. Ze ‘volgen’ dus niet. Ze leiden en hebben iemand naast zich die meestapt en co-piloteert.

Volg therapie als er behoefte voor is. Maar volg nooit een coach.
Een coach, die stel je aan omdat jij het wenst dat iemand je begeleidt om het beste in jezelf naar boven te halen. En uiteindelijk doe je het allemaal zélf!

Knap, he!

 

WIL JE GRAAG EEN COACH AANSTELLEN?

We luisteren actief naar u, ontdekken samen de objectieven van uw groeitraject, en kijken wat we voor u kunnen betekenen. Samen. Gelijkwaardig.
Het begint met ons de toestemming te geven om een mogelijke olifant in de kamer bij naam te noemen. Want zo moedig zijn we. Vanuit de meest respectvolle intentie!

Contact opnemen

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching