Het mentaal welzijn van uw KMO is ook een energiebeleid dat deel uitmaakt van de Sustainability Development Goals

market stock graph and information with city light and electricity and energy facility industry and business banner background

“Mentaal welzijnsbeleid is òòk een energiebeleid.”

Dit is een uitnodiging tot reflectie, met de positieve intentie om het metier van coaching beter bekend te maken bij alle belanghebbenden. Laat het vooral niet na om ook uw mening te delen.

Knetterende vonken…

Laatst stond ik in de wachtrij van het warenhuis. Bijna alle kassa’s waren geopend. En de wachtrijen waren opvallend klein. Een ‘lucky moment’ om te winkelen, zou je denken. En toch hing er een spanning die niet te snijden was. Ik werd er heus onrustig van.

Het voelde alsof er ergens in het gebouw een immense lont aan het knetteren en vonken was. Waar was de vuurpijl? Waar was het object dat weldra vuur zou vatten en ontsteken?

Eenmaal mijn winkelkarretje aan de beurt was, startte ik een gesprekje met de kassier.
‘Het is wellicht enkel mijn perceptie, maar ik heb het gevoel dat er hier een opgejaagd sfeertje hangt terwijl er relatief weinig winkeldrukte is. Bevreemdend. Wat vindt u?’ vraag ik hem uit nieuwsgierigheid. De man zucht en lacht tegelijk.
‘Daar hebt u volkomen gelijk in, mevrouw! Ziet u mijn collega daar aan de andere kant van de winkel? Wel, die is deze ochtend met heel vervelend nieuws naar het werk gekomen en dat straalt al de ganse dag af op het personeel.’

Wow! Ik heb het in de afgelopen jaren al wel aan mezelf toegegeven: mijn ‘antennes’ staan iets fijngevoeliger afgesteld dan gemiddeld want ik kan een ruimte binnenwandelen en meteen de vinger op de wonde leggen als het systeem niet in balans is. Maar deze gebeurtenis toonde toch nog maar eens flink bewijs ervan. Het onzichtbare was zichtbaar geworden.

 

Hoe zit het met het energiebeleid in uw KMO?

Als we het over ‘sustainability’ hebben, denken we al vaak aan een beleid met meer hernieuwbare en circulaire energie. Maar het gaat veel verder dan de investering in zonnepanelen en een elektrisch wagenpark.
De energie die ongezien, maar onbewust voelbaar stroomt in de kantoren, wandelgangen, koffieruimtes en cafetaria’s, bepaalt mee het mentale welzijn van de onderneming.
En dat welzijn straalt af op de klanten. Het straalt af op de collega’s.
Het zorgt voor verminderde prestaties, voor absenteïsme, voor niet-ingevulde vacatures…

Als u morgen naar het werk gaat, stel uw antennes eens extra fijngevoelig af en meet de spanning eens in uw kantoor. Onuitgesproken meningen, niet transparante communicatie, gewoonten die niet in vraag worden gesteld, personen die niet op hun ‘plek’ zitten… Het zijn elementen die zorgen voor hoogspanning binnen het systeem van het bedrijf.

Erover praten doet wonderen. Het vraagt moed, tijd en goede communicatievaardigheden. En soms kan een beetje onbevooroordeelde en objectieve ondersteuning van buitenaf daarbij helpen.

Who cares, wins. Het mentaal welzijn van een organisatie is immers ook een energiebeleid dat deel uitmaakt van de Sustainability Development Goals.

 

SAMEN VONKEN GEVEN?

We luisteren actief naar u en ontdekken samen hoe uw mentaal welzijnsbeleid nog positievere vonken geeft.

We doen een meting, bepalen de strategie, ondersteunen bij stress en burn-out preventie en begeleiden het actieplan resultaatgericht.
Het begint bij ons de toestemming te geven om een mogelijke olifant in de kamer bij naam te noemen. Want zo moedig zijn we. Vanuit de meest respectvolle intentie!

Contact opnemen

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching