Let’s care together and win in 2024

Let's care together in 2024

‘Let’s care together and win in 2024.’

‘Uit de coachingpraktijk gegrepen’ is een uitnodiging tot reflectie, met de positieve intentie om het metier van coaching beter bekend te maken bij alle belanghebbenden. Laat het vooral niet na om ook uw mening te delen, zodat we van elkaar leren in het belang van ons humaan kapitaal.

Neem plaats in de helicopter en vlieg mee, eerst heel hoog en vervolgens steeds meer naar de essentie op de begane grond…

13 december 2023: De VN-klimaattop COP28 in Dubai is niet ongezien voorbij gegaan en roept veel emoties op: onzekerheid, onmacht, gelatenheid, hoop… om er maar enkele op te noemen.

De planeet staat sterk onder druk. De planeet, en dus de bevolking die erop leeft. (Je vliegt nu hoog boven de wolken)
De bevolking, en dus de maatschappij van elk land.
De maatschappijen, en dus de bedrijven, instituten en organisaties.
Het zijn niet alleen de drukbevolkte steden. Ook de dorpen, de winkels en zelfs de natuurreservaten. De autosnelwegen, de straten en dreven, en ook de bospaden en servitudes…

Als je het aandurft om de stilte even op je te laten afkomen, hoor je de zenuwachtigheid vloeien door de fijn-vertakte aders van de onderstroom.

De mens in de stad, in het dorp, op straat, aan de kassa, op de zitbank en aan het koffieapparaat heeft het druk, kijkt voortdurend op een schermpje of twee, drie tegelijk en meet zich aan allerlei externe factoren die niet eens 100% betrouwbaar zijn.
De volwassene drumt zich in de wachtrij van een kermisattractie. Het kind zit voor het ochtendgloren met een ontbijtkoek in de wagen op weg naar school. Het absenteïsme op de werkvloer stijgt. Generation Z lijkt iets te willen compenseren en duwt ons vergrootglas via de generatiekloven naar de huidige uitdagende arbeidsmarkt.
De technologie ontwikkelt zich duizelingwekkend snel. We benen voortdurend bij en eenmaal we goed en wel op dreef zijn, worden we gewaarschuwd voor veel onjuiste informatie en valse berichtgevingen. De economie moet zich bliksemsnel een groen en duurzaam pak aanmeten en weet amper welke maat, welk merk, welke snit de ‘juiste’ is op korte, middelange en lange termijn.
Verdorie, het is complex. Complexer dan ooit tevoren. Tik tak, tik tak, tik tak. En hoe zit het met de ethiek? (Je bent weer op de begane grond)

Moet dat nu echt, Perard? Al die negativiteit? Welk ei wil je hier eigenlijk kwijt? Al weet ik stiekem dat dit de stem van mijn eigen kritische IK is, ik hoor het u denken.

Hier volgt de essentie van deze blog:

Het is een oproep tot vertraging en reflectie. ‘Sustainability’, inmiddels een containerbegrip, wat betekent dat voor u? Duurzaamheid, de internationale spelers en grote ondernemingen zijn er uiteraard al veel langer mee bezig. De KMO’s volgen. Zowel op vlak van de E, de S en de G.

Voor mij betekent SUSTAINABILITY, ethisch ondernemen vandaag, zonder negatieve impact voor de generaties die ons volgen. Wanneer ik voor mezelf de oefening maak, merk ik dat het lijstje van goede puntjes langer is dan ik verwachtte. Er zijn heus wat zaken die ik volg en doe en die rechtstreeks of onrechtstreeks respect brengen aan de planeet, de mens en de bloei. Hoe bewuster ik de analyse maak, hoe meer ik me verbonden voel met de ander, met de aarde. Een bizar effect. Het geeft zin. Zinvolheid.

In plaats van deze blog verder te lezen, zou je 5 minuutjes kunnen nemen en de oefening doen: Welke van de 17 SDG’s kan je op zulk een manier interpreteren, dat ze alle 17 minstens 1 actiepunt voor je kunnen brengen?

E SDG Poster 2019 without UN emblem WEB

 

Naast de positieve puntjes die ik haal op privé-vlak, geloof ik steeds meer dat mijn professionele impact als executive coach en team facilitator significanter is, vanwege het rimpel-effect.

Een leider met een gezonde portie EQ, sociale vaardigheden, een consequent energie management en met oog voor humaan kapitaal, inspireert al snel een heleboel andere mensen. Als die andere mensen worden ‘aangestoken’ door waarde-gedreven leiderschap en dito bedrijfscultuur, ontstaat de opportuniteit van het rimpel-effect.

Teamleden die efficiënter samenwerken en zich goed voelen op de werkvloer, nemen hun tevredenheid mee naar huis en laten er hun partner en kinderen van genieten. Alweer een opportuniteit voor rimpel-effect.

Net omdat ‘Sustainability’ een containerbegrip is geworden, nodigde het me uit om me te verdiepen in het thema, met een kritische blik, een open vizier én uiteraard vanuit de link naar de ROI van coaching. Het resulteerde in een interactieve presentatie van 90 minuten. Ik geef ze vrijblijvend in KMO’s. Stuur me gerust een berichtje indien interesse.

Kom ons 60 minuten inspireren in onze kmo


De uitnodiging tot reflectie houdt stand: Welke van de 17 SDG’s kan je op zulk een manier interpreteren, dat ze alle 17 minstens 1 mini-klein actiepunt voor je kunnen brengen? Voor jezelf, voor je naasten, voor je team, voor je organisatie, voor de mensen, voor de planeet?

Wees ervan overtuigd: er is al heel wat dat je onderneemt, en eenmaal je je daar bewuster van bent, voel je de de motivatie om méér te doen.


Hier volgt de eindnoot van deze blog:

De VN klimaattop COP28 mag dan wel een twijfelachtige nasmaak achterlaten, maar elke kleine kiezel die we zelf verleggen, zorgt voor rimpeling van de stroom. En dat kan op elk van de 3 peilers van de SDG’s: Environment, Social, Governance.
Kantoorruimte per kantoorruimte, vierkante meter per vierkante meter, team per team, mens per mens, brein per brein.

  • Bent u de CEO, zaakvoerder, leidinggevende, manager van een KMO? Alexo Coaching neemt samen met u de 17 SDG’s onder de loep en daagt u uit om een passende strategie te bepalen voor uw KMO. Niet vanuit de alwetendheid, wel vanuit een motiverende en kritische blik. We fungeren als discreet klankbord, kritische spiegel, wegwijzer naar opties, monitor van uw vooruitgang en aanmoediger tijdens het groeiproces.
  • Maakt u deel uit van het middelmanagement? Alexo Coaching neemt samen met u 5 of meer relevante SDG’s onder de loep en is uw kritische en ondersteunende ‘thinking partner’ tijdens uw specifieke missie en positie binnen de KMO.
  • Bent u teamleider? Alexo Coaching gaat samen met u tot de kern van de zaak en begeleidt u in het ontwikkelen van waarde-gedreven leiderschapsvaardigheden en strategische communicatie skills.

De dialoog openen samen met uw team? Nog beter! We beschikken over impact-volle tools, gebaseerd op EQ en waarden.

 

Hoe denkt jouw organisatie over DE VOORDELEN VAN coaching IN HET KADER VAN SDG’s?

Een waardegedreven samenleving en bedrijfscultuur is cruciaal voor het welzijn van de volgende generaties op deze planeet. Let’s care together and win in 2024!

Er samen over praten en ontdekken hoe je meer ROI uit coaching en training haalt?
Ik spreid alvast de rode loper uit.
En als u wenst dat ik een mogelijke olifant in de kamer bij naam noem, zal ik dat met alle respect voor u doen.

Contact opnemen

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching