“Als we klagen, krijgen we een zoveelste training of opleiding.”

‘Als we klagen, krijgen we een zoveelste training of opleiding.’

‘Uit de coachingpraktijk gegrepen’ is een uitnodiging tot reflectie, met de positieve intentie om het metier van coaching beter bekend te maken bij alle belanghebbenden. Laat het vooral niet na om ook uw mening te delen, zodat we van elkaar leren in het belang van ons ‘Human Capital’.

UIT DE COACHINGPRAKTIJK GEGREPEN

Een kersverse coachee uit Frankrijk en ik gingen vorige week samen op explorerende wijze door de checklist van ons samenwerkingscontract.
Wat werd er vooropgesteld als professionele objectieven? Wat waren de persoonlijke groeipunten die de coachee voor ogen had? Waren we het eens over de aard van de service die ik hem als coach kon bieden en dat het geen consulting, noch mentoring inhield? En meer van dit soort vragen die noodzakelijk zijn om een ethisch verantwoord mandaat af te lijnen, volgens de ICF Code of Ethics.

Ondertussen nam ik zijn communicatie en gedrag in me op en luisterde ik ook naar de dingen die NIET werden gezegd. En dat bracht me naar de volgende vraag: ‘Wat verwacht je écht van een individueel coachingtraject?’

Zijn prompt antwoord: ‘Ach, ja…, als we klagen bij HR dan krijgen we een zoveelste opleiding of training. En zo ging het nu ook.’

Ik merkte een ongemakkelijk lachje en een ophalen van de schouders. En dus bespraken we samen de non-verbale als verbale communicatie die had plaatsgevonden, binnen het kader van de exploratie voor een mogelijke samenwerking.

Lang verhaal kort: Uit ons gesprek bleek een werkbaar doel en een duidelijk mandaat. Daarop beslisten we om als coachee & coach in zee te gaan, als gelijkwaardige ‘thinking partners’, met als richting van de bestemming enkele persoonlijke doelstellingen van de coachee. Eigenlijk niks uitzonderlijks aan deze anecdote.

Maar het antwoord van de nieuwe coachee bleef echter nazinderen:

‘Als we klagen, krijgen we een zoveelste opleiding.’

Het maakt me nieuwsgierig. Wat maakt dat bedrijven investeren in coaching & training wanneer werknemers klagen? Wat geloven organisaties en bedrijven eigenlijk over opleidingen, trainingen en coachingtrajecten?

En natuurlijk heb ik hier zelf een mening over opgebouwd en kan ik hier een lijstje met antwoorden, verklaringen en tips neerschrijven vanuit de praktijk. De social media posts puilen ervan uit.
Maar nieuwsgierig blijven, is een grotere uitdaging én ze leert me meer. Ze leert ons allen meer.

Hoe denkt jouw organisatie over coaching en training?

Er samen over praten en ontdekken hoe je meer ROI uit coaching en training haalt?
Ik spreid alvast de rode loper uit.
En als u wenst dat ik een mogelijke olifant in de kamer bij naam noem, zal ik dat met alle respect voor u doen.

Contact opnemen

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching