Ondernemer Guy Somers over het construeren van dromen, bouwsteen na bouwsteen

Guy Somers Frisomat

Wie elke dag opnieuw, zonder ophouden, met kleine bouwstenen bouwt, ziet op een gegeven ogenblik het resultaat vanzelf komen.’

– Guy Somers, Frisomat en Vigna

Afgelopen zomer, tijdens een netwerkingsevent, ontdekte ik een idyllische plek nabij mijn kantoor: de wijngaarden van Vigna in Wijnegem.

Meteen raakte dit, met zon overgoten, domein mijn poëtische snaar. Dat er zo dicht bij huis niet minder dan 30.000 wijnranken bloeiden die wijn van eigen bodem voortbrachten, was een complete verrassing voor me.

Stond ik middenin een verwezenlijkte droom van 8 ha groot?
Ik besliste deze vraag verder om te ploegen, figuurlijk dan.

Net voor het nieuwe jaar begon, stelde ik mijn vraag luidop aan de eigenaar ‘himself’, Guy Somers, oprichter van Frisomat, het indrukwekkend staalbedrijf dat wereldwijd hallen en industriegebouwen construeert sinds 1978. 

Geniet van dit robuust interview over diepgewortelde waarden en werkethiek.


Uw bedrijf construeert industriële gebouwen. Hoe denkt u over het construeren van dromen?
Voor de duidelijkheid: Vigna Wijnen is geen droom die ik bewust heb nagejaagd. Het is er niet gekomen door het krampachtig voor ogen houden van een doel, gelegen in een verre toekomst. Die aanpak leidt volgens mij vaak tot teleurstelling. Vigna is gebouwd, steentje na steentje, blokje na blokje, dankzij non-stop voortschrijdende arbeid, gefocust op het heden.

Affiniteit met wijn en ondernemerschap kreeg ik van mijn vader mee. Hij was een gedreven zelfstandige die wijn aankocht en verkocht. Als oudste van zes, mocht ik vaak van de wijnen proeven, en ik vond dat uiteraard zeer lekker!

Zijn wijnhandel stond in teken van zijn gezin. Wat er werd verdiend, werd geïnvesteerd in de opvoeding en studies van de kinderen.

Ik herinner me nog dat mijn vader ooit een grote caravan bouwde waar we met zijn achten in op reis gingen. Ik was zijn rechterhand bij de constructie ervan en tijdens de nodige ‘depannages’ onderweg.

Wat mij aantrekt, is het opbouwen van iets, stapje voor stapje. Ik vind dat heel boeiend. Of het nu over een ruïne gaat, het timmeren van een houten bank of in het geval van Frisomat, het construeren van industriële gebouwen.

Maar ervan dromen om ooit een wijngaard te bezitten, heb ik nooit gedaan. Daar zou ik enkel ongelukkig van worden, vond ik, ervan uitgaande dat ik dat nooit zou kunnen verwezenlijken.

Wat het begin van Vigna heeft betekent, is vooral mijn wens om landgoed en bossen te bezitten. Ik herinner me dat ik als kind veel liever kampen bouwde in de weidse natuur, omringd door bomen, dan op het tennisveld te vertoeven, iets wat mijn broers en zussen wel heel vaak deden.

Ik heb dus nooit het paard achter de wagen gespannen. Het één is het gevolg van het andere want mijn filosofie is steevast: ‘De molen moet blijven draaien.’

Dat betekent voor mij dat je dag na dag alles van jezelf dient te geven. Die werkethiek heeft twee grote positieve gevolgen. Ten eerste:

Door keihard te werken en je nek uit te steken, elke dag weer, breng je een onderneming op gang en levert ze je op een gegeven moment winst. Die winst heb je terug in je onderneming te stoppen zodat het bedrijf op gang blijft, groeit en meer winst maakt. Zo bouw je automatisch iets op. Elke dag een beetje verder.

Ten tweede: Dankzij die gedrevenheid, blijf je gefocust op je activiteiten en op wat er IS vandaag, hier en nu. Verleidingen loeren immers voortdurend om de hoek en te veel vooruitkijken, zorgt voor teleurstellingen.

Wie de molen aan het draaien houdt, komt er gegarandeerd op een dag. Wie steen na steen opbouwt en gedreven blijft vooruitgaan, merkt op een dag dat alles vanzelf goed is gekomen.

Om dit terug te brengen naar Vigna: het is dankzij de herhaaldelijk herinvestering van de opbrengst van Frisomat, dat ik op een gegeven moment gronden heb kunnen kopen. Ere wie – of wat- ere toekomt.

Dat de eerste Vigna-ranken erop werden geplant, is trouwens het initiatief van mijn vrouw Rita geweest die helaas enkele jaren geleden overleden is.

Dit klinkt wellicht niet zo poëtisch zoals u verwacht had, maar het is wel hoe ik over ondernemen denk. Met overtuiging geef ik dit gedachtengoed aan mijn kinderen en kleinkinderen mee.

Onlangs vroeg een van mijn kleinste kleinkinderen: ‘Bonpapa, je zegt altijd dat de molen moet blijven draaien, toch? Maar waar staat die molen eigenlijk? Kan je me die eens tonen, alsjeblieft?’ (Guy lacht smakelijk.)

Vigna Wijnen zien als een nagestreefde droom, doe ik dus niet. Het klopt wel dat ik hem heb geconstrueerd, steentje na steentje.

En zie, vandaag geniet ik op het Vigna domein van de bossen, de wijngaard en de natuur. Het is heel fijn om mijn eigen wijn te kunnen drinken en hem te verspreiden als een aangenaam product. Maar ook daar, op het land, is het werken geblazen, hoor. Een wijngaard rentabiliseren vraagt ontzettend veel investering qua geld, tijd en energie. En vergeet niet, het is en blijft een investering in een onzeker klimaat, letterlijk. De oogst is onderhevig aan heel wat factoren die je niet in de hand hebt.

Steentje voor steentje bouwen we verder aan dit hobby-project. Elke dag weer, zonder te stoppen.

Frisomat is een familiebedrijf. Bij Vigna Wijnen, dat u duidelijk als een ‘hobby’ ziet, draagt elke wijn de naam van een van uw kleinkinderen. Welke waarden vertolkt u in beide activiteiten?
Allereerst: Respect en verantwoordelijkheidszin
Respect betekent voor mij het hanteren van een gepaste en verfijnde omgangsvorm. Ik vind het heel belangrijk dat men elkaar in de ogen blijft kijken en nooit de blik afwendt, wat er ook gebeurt. Het betekent ook moed hebben om verantwoordelijkheid te nemen en gemaakte fouten te erkennen. Verantwoordelijkheid dragen, behelst ook dat je je in alle situaties staande weet te houden.

Ten tweede: Gedrevenheid
Of je nu een boom omzaagt, een glas wijn nuttigt, met een zeilbootje vaart of een onderneming leidt, je dient altijd gedrevenheid te tonen.

Zeg tegen jezelf: ‘Ik wil dit waarmaken en ik ga al mijn talenten aanwenden. Ik ga blijven geloven in mezelf.’

Als je op een gegeven moment toch merkt dat je niet slaagt, kan het aantonen dat je over te weinig talent beschikt. Of misschien heb je je talenten foutief ingeschat. Dat laatste is natuurlijk pijnlijk… 

Ik blijf erbij: als je in iets gelooft, kan je heel veel bereiken. Overtuigd zijn van je doel en gedrevenheid tonen, werkt immers aanstekelijk.


Uw leuze is ‘De molen moet blijven draaien’. Hoe denkt u over de leuze ‘Leef Droom Doe’?
Tja… leven, dromen en doen… Ik vind dat we het onszelf verplicht zijn om onze talenten optimaal en maximaal in te zetten en dat dat niet op een vrijblijvende manier mag gebeuren.

Wie elke dag opnieuw, zonder ophouden, met kleine bouwstenen bouwt, ziet op een gegeven ogenblik het resultaat vanzelf komen.

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching