Advocaat Claudia Van de Velde over onze plicht om onze talenten zinvol te gebruiken

Claudia Van de Velde desdalex Ezinvol Pascale Perard Alexo Coaching

‘Het is onze plicht in dit leven om zinvol te ondernemen met
de talenten die we meekregen.’
– Mr. Claudia Van de Velde

Over straffe madammen gesproken! Heel onverwacht leerde ik Claudia Van de Velde kennen in de drukbevolkte wandelgangen van de Boekenbeurs afgelopen jaar.

Claudia is expert familierecht en familiaal vermogensrecht, richtte in 2006 met twee andere ambitieuze advocaten het eerste vrouwelijke advocatenkantoor in Antwerpen en is daar sinds 2015 de eerste vrouwelijke vennoot bij Desdalex Advocaten.

Met hart en ziel engageert Claudia zich binnen de Antwerpse balie, voor haar gezin, voor Think Pink, Go2Sport en voor nog veel meer!

Haar authentiek enthousiasme zorgde meteen voor resonantie. Deze dame wilde ik graag beter leren kennen. Zo gezegd, zo gedaan (that’s me). Al snel ontdekte ik Claudia’s persoonlijke interpretatie van de ‘Leef Droom Doe-filosofie’ die ik uitdraag.

Geniet mee van dit gefundeerd interview over talenten en passie.

 

Over DROMEN

In welke zin zou je dromen waarmaken kunnen linken aan jouw vakgebied: rechten & plichten?

‘Mijn idee is dat ieder van ons wordt geboren met een bepaald talent. De uitdaging van ‘leven, dromen en doen’ bestaat erin om met de talenten die je hebt meegekregen iets zinvols en waardevols te doen in dit enige leven dat je hebt,’ aldus Claudia.

‘Het is een beetje hoe ik de parabel over de talenten uit de bijbel interpreteer: stop je talenten niet in een put. Zorg dat ze renderen.

Talenten laten renderen, slaat voor mij niet enkel op het financieel aspect, maar vooral op het facet van zingeving.

We mogen ook niet vergeten, dat velen onder ons kansrijk zijn geboren en dat we die kansen heel bewust zouden moeten benutten. We kunnen iets teruggeven aan de maatschappij.

Ik denk dat mensen gelukkiger zouden zijn, als ze zich bewuster waren van hun talenten, om er vervolgens iets mee te doen. Soms blijven mensen te lang bij de pakken zitten, denk ik.

 

Daarnaast geloof ik dat dromen niet enkel vanop ieders eigen kleine planeet horen waargemaakt worden. We zijn immers een groep. Geen grote hoop individuen bij elkaar.

Ik merk dat de wereld egocentrisch aan het worden is. Naar het grotere geheel kijken – groter dan je zakencijfer bijvoorbeeld – is nochtans heel belangrijk. Je engageren vanuit altruïsme geeft een gevoel van zinvolheid. ‘Verbondenheid’ vind ik een heel mooi woord. Samen ondernemen, geeft een fijn gevoel. Ik voel me dan ook pas gelukkig als de mensen in ons team dat ook zijn. Bij ons op kantoor is er veel aandacht voor het teamgevoel. Naast het behalen van resultaten en winst, vinden we het heel belangrijk dat iedereen zich goed in zijn/haar vel voelt.

Zo mag een kandidaat-medewerker bijvoorbeeld zoveel diploma’s hebben als ie wil, hij of zij zal een duidelijke ‘fit’ moeten hebben binnen het team om samen in zee kunnen gaan.

We organiseren ook regelmatig momenten van ontspanning samen: we houden eenmaal yogales in de maand, er is altijd brood en charcuterie aanwezig zodat we gezamenlijk kunnen lunchen, er is het jaarlijks sinterklaasfeest en het kantoorweekend waar sport, cultuur en plezier centraal staan en op vrijdagavond drinken we meestal samen een glas buitenshuis alvorens de werkweek af te sluiten.’

In welke mate heb jij je eigen droom waargemaakt?

‘Al op jonge leeftijd werd mij gezegd dat het beroep van advocaat iets voor mij was omwille van mijn taalvaardigheid en vlotte tong. Ik had als jong meisje dan ook al snel het klassieke beeld van mezelf als advocaat die, gekleed in een toga, naar de rechtbank ging.

Net als de doorsnee rechtenstudent, geïnspireerd door de vele intrigerende films en televisiereeksen, ambieerde ik –enigszins naïef- een flitsende carrière binnen het strafrecht, gedreven door de missie om voor rechtvaardigheid te pleiten.

Al in het eerste jaar universiteit leer je echter dat recht en rechtvaardigheid twee totaal verschillende dingen zijn. Recht is een techniek, gebaseerd op structuren, wetten en regels die ervoor dient te zorgen dat de maatschappij niet verzeild geraakt in complete chaos en wetteloosheid. Rechtvaardigheid is een moreel en ethisch principe.

Al vroeg in mijn carrière kwam niet het strafrecht maar wel het familierecht eerder toevallig op mijn pad alsof de specialisatie familierecht mij had uitgekozen en niet andersom…

Ik ontdekte dat er in de advocatuur, naast de technische kennis van het recht, een grondige dosis empathie nodig is, zeker bij echtscheidingen.

De enorme ‘goesting’ groeide om mét de juridische kennis en mét empathie, mensen te kunnen loodsen door het persoonlijk rouwproces van hun scheiding. Ik kom elke dag in aanraking met heel wat mensen die problemen hebben en ik help hen die op te lossen.

Ik acht mijzelf dus een gelukkig mens want ik heb mijn droom waargemaakt door a) mijn talenten te benutten en er mijn job van te kunnen maken en b) door mensen daarmee te kunnen helpen. Het geeft me voldoening om iets nuttigs te betekenen voor anderen.’

Over DOEN 

Vrouwen in de advocatuur zijn dun bezaaid. Hoe verklaar je dat?
‘Ik las onlangs in een magazine ‘Mannen zijn estafette-lopers en vrouwen zijn marathon-lopers”.

Ik geloof inderdaad dat het voor vrouwen een eeuwige strijd vergt om carrière te maken.

Ten eerste kunnen we er niet rond heen: we hebben een moederinstinct en baby’s zijn niet programmeerbaar. Ze worden ziek, net op het moment dat je in de belangrijkste vergadering van de week wordt verwacht. Vrouwen staan voortdurend in spreidstand tussen gezin en werk.

In de meeste gezinnen van onze maatschappij is de vrouw nu eenmaal de ‘general manager’, ook al helpt de partner met de huishoudelijke taken.

De maatschappij zou meer rekening moeten houden met jonge vrouwen die carrière en gezin combineren.

Ten tweede doen vrouwen het zichzelf vaak aan om zich te spiegelen met ‘perfectie’. Je moet in maatje 36 passen, sportief zijn, je huis op orde hebben, goed kunnen koken, interessant blijven voor je partner, presteren op je werk en ’s avonds laat nog een cake bakken om je jarig kind mee naar school te geven te volgende dag…

Het combineren van zoveel taken is niet evident. Als je dat allemaal “perfect” wil doen, is dat onmogelijk en bots je onvermijdelijk op je eigen grenzen.

Hoe ben jij daar zelf mee omgegaan om te staan waar je vandaag staat?

Uiteraard komt niets vanzelf en ik werk heel hard. Ik geloof dan ook dat je die hoge dosissen energie enkel kan opbrengen als je doet wat je graag doet. Maar flexibiliteit is de sleutel volgens mij. Gek genoeg heb ik, net wanneer de kinderen nog erg veel zorg nodig hadden, de ambitie verzilverd om een advocatenkantoor op te richten samen met twee andere vrouwelijke collega’s. Als eigen baas kan je de nodige flexibiliteit wél voorzien die nodig is om gezin en werk te combineren. Die stap durven zetten, werkte heel belonend. 
Luister, kinderen hebben is geen afwijking, he!  Het hoeft niet OF/OF te zijn. Het kan ook EN/EN.

Maar dat lukt enkel mits goede partnerafspraken. En daar bedoel ik mee: afspraken met je levenspartner én afspraken met je werkpartner(s).
Zowel in de advocatuur als in de magistratuur groeit het aantal vrouwen jaarlijks maar vrouwelijke vennoten zijn er veel te weinig in België omwille van de zware werklast die niet eenvoudig valt te combineren met de taak van ‘general manager’ thuis.
Terwijl je merkt dat wanneer koppels scheiden, veel mannen plots heel overtuigd voor de formule ‘1 week op 2’ gaan wat betreft de kinderzorg, omdat ze zichzelf evenzeer als primaire zorgouder zien als hun ex-vrouw.  En dan zie je de rechter oordelen: ‘Hij zal het wel leren.’

Geef vrouwen FLEXIBILITEIT van bij het begin en dan krijgen ze veel voor mekaar omdat ze gelukkiger zullen zijn in dat patroon. Mijn generatie heeft te weinig rolmodellen op dat gebied, vind ik.

Wat betreft de valkuil van perfectionisme: die heeft een zeer verlammend effect. Opgaan in je dromen houdt risico’s in. Wanneer je meegaat in een continue stroom, kan je overdonderd worden en zie je niet meer wat er rondom je gebeurt. Dan vraag je je af: ‘Waar is nu die droom naartoe? Want ik voel me alsof er een rotsblok op me is gaan liggen… Je droom mag geen nachtmerrie worden waarin je jezelf voortdurend commandeert: ‘Doe dit! Doe dat!’
Ik vind het heel belangrijk dat men zich steeds weer afvraagt: ‘Heb ik ‘goesting’ in wat ik doe?’

Daarom lijkt coaching me zeer nuttig voor leidinggevende mensen zodat ze zichzelf regelmatig in vraag kunnen stellen en hun focus behouden. Het is zoals je zelf zei, belangrijk om steeds met jezelf in connectie te blijven. Niet eenvoudig met de complexe en snelle levensstijl die we hanteren vandaag de dag. We moeten opletten niet geleefd te worden. Waar ik bijvoorbeeld een grens heb getrokken, is het nastreven van een perfect opgeruimd huis waarin vijf mensen leven. En ik geloof ook dat wie zich goed verzorgt, mentaal en fysiek, een natuurlijke flow uitstraalt. Een vrouw die in balans is en haar talenten gebruikt en zinvol bezig is, is gelukkiger en ziet er automatisch mooier en aantrekkelijker uit, ook zonder de perfecte maten, mét lachrimpeltjes en een paar grijze haren.

Over LEVEN

Enkele jaren geleden overwon je borstkanker. Welk effect heeft dit op jou gehad?

Gezondheid is het fundament om dromen waar te maken. We kunnen veel dromen hebben, maar een mens die niet gezond is, heeft maar één wens: gezond zijn.
Ik startte met sporten dankzij Go2Sport, een project dat het effect van duursport op kankerpatiënten onderzocht. Sporten is belangrijk voor je algemeen welzijn. Zeker voor wie een zware job heeft met onregelmatige uren, lunches, verplichte aanvullende studies, deadlines… is beweging belangrijk.
Na mijn kankerbehandeling was ik bijzonder gretig om er terug in te vliegen. Blijkbaar ben ik daar niet alleen in. Volgens statistieken is er daardoor juist een grote kans op burn-out bij vrouwen na hun behandeling. Gelukkig kreeg ik ondersteuning in het managen van energie. Het is en blijft belangrijk om grenzen te stellen. Het woord dat ik dan ook dagelijks bovenhaal, is ‘gematigdheid’. Ik moet er mezelf dagelijks aan herinneren, want het gaat totaal tegen mijn natuur in (lacht).

Ik ervaar nu de voortdurende zoektocht naar balans. Het is heel fijn om te werken in een kantoor waar soft skills ook aandacht krijgen en waar we niet enkel kijken naar de cijfers maar ook naar het algemeen welzijn.

Welk advies wil je graag meegeven aan mensen die zich in conflictsituaties bevinden?

Water in de wijn doen, is de basis voor de toekomst. Zelfs vanuit de rechtbanken wordt anno 2020 aangestuurd op bemiddeling om de strijdarena zoveel mogelijk te vermijden. Dat is een ware mind shift. Vandaag is er voor familierecht een vernieuwde rol weggelegd.
Jarenlang blijven vechten voor je eigen gelijk, geeft langdurige stress met vaak lichamelijke klachten tot gevolg. Ik geloof dat het leven te kort is om tijd en energie te steken in toxische toestanden, personen en conflicten. Leer om voldoende los te laten want voor je het weet gaan het conflict emotioneel met je aan de haal.  Als het conflict is opgelost daarentegen, keert de rust weer en kunnen mensen hun leven weer oppikken.

Ik adviseer mensen om zo snel mogelijk tot ‘closure’ komen zodat ze weer kunnen investeren in hun eigen geluk. Ook dat maakt mijn job zo boeiend, zelfs na bijna 30 jaar aan de balie.

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching