Wat Jef Neve alle Leef Droom Doeners toewenst voor 2020, in E-Zinvol N°2

JefNeve byROBWalbers 007 low res

‘Speel als een kind!
En doe het dan met de sérieux van een kind.’
-Jef Neve

Voor wie houdt van jazz of filmmuziek, en trots is op de artiesten in ons land rijk is, is Jef Neve zeker geen onbekende.
Onlangs bracht deze internationaal vermaarde jazzpianist en composer enkele boeken uit:
Start 2 Play’, drie partituurboeken die elkaar opvolgen qua moeilijkheidsgraad en een luxe-uitvoering ervan, ‘Sharing Life Stories’ (www.jefneve-scores.com).

Wat Jef Neve daarmee hoopt te bereiken voor jong en oud?
Hij vertelt het hier, speels en ernstig tegelijk.

Want toen mijn zoon (13) de kans kreeg om in het kader van dit authentiek en positief project een stuk van Jef te spelen vòòr Jef himself in de muziekschool, vroeg ik hem meteen voor een kort interview.

Zeg nu zelf, ‘Start 2 Play’ én ‘Sharing Life Stories’ zijn toch geweldige boodschappen voor 2020, niet?
Let’s start to play!

Wat hebben de mensen volgens jou bereikt als ze je partituren hebben doorworsteld en bij het derde boek, Play, zijn geraakt?
‘Oh, dat is wel een goeie vraag…’
Ik merk meteen hoe de muzikant zorgvuldig zijn woorden en tonen kiest.
‘Wat mensen hopelijk bereiken,’ begint Jef, ‘is dat ze zich kunnen spiegelen in de muziekstukken terwijl ze spelen.
De grootste voldoening voor mij zou bereikt zijn als mensen effectief hun persoonlijk verhaal kunnen brengen aan de piano en er hun ziel in stoppen. Dan is mijn missie is geslaagd.

De piano betekent heel veel voor mij in mijn leven. Als een piano – in het kader van Start2Play – een brug kan slaan tussen mensen, dan zou dat voor mij een van de grootste verwezenlijking in dit leven betekenen, uiteraard!

Mensen die effectief plezier beleven aan muziekspelen en muziek beluisteren, voelen zich verbonden met elkaar. De muren die soms heel hoog lijken, vallen plots weg tijdens een concert, merk ik. Iedereen komt immers voor hetzelfde en de taal van muziek is universeel. Ieder kan ze naar eigen believen invullen.
Zeker bij instrumentale muziek waar geen boodschappen gelanceerd worden of manifesten verkondigd worden die onze gedachten in een zekere richting willen sturen.

En ik hoop ook – misschien een tikkeltje naïef – op een verbondenheid die ontstaat wanneer mensen die aan de slag gaan met Start2Play, dat met elkaar gaan delen, op de nieuwe facebook-pagina bijvoorbeeld.

Het zou fantastisch zijn dat ze ook op die manier met elkaar in contact komen: als ‘Start2Players’ die allen terug met muziek zijn begonnen en hun passie herontdekten.

Welke levenslessen zijn voor jou het belangrijkst geweest, tussen het zijn van ‘Jef Amadeus Neve’ en ‘Jef Neve’ vandaag?

‘Dat is wel een goeie vraag… Eigenlijk denk ik dat er niet veel dingen zijn die Jef Neve niet meer doet, die Jef Amadeus Neve vroeger wel deed’, begint Jef spontaan en opvallend ernstig tegelijk.
‘De belangrijkste levensles is… 

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching