Bloembinder en ginmaker David Sels aan het woord in E-Zinvol N°2

David Sels FlowersNGin Natuurlijk Bloemen Ezinvol Pascale Perard 2

‘Ik leef, droom en doe vanuit mijn buik en vanuit mijn onderbewustzijn.
En daarmee is alles gezegd!’
-David Sels

Toegegeven, men moet er soms wat voor over hebben om met ondernemende mensen een e-zinvol gesprek te kunnen voeren.

Voor dit artikel zette ik mijn wekker op vier uur ’s ochtends zodat ik bloemenbinder David Sels even later interviewde tijdens zijn rit naar de veiling.

Zeven jaar geleden, tijdens een gin tasting, ontlook zijn interesse en passie voor deze boeiende geestrijke drank die afstamt van jenever.

Vorig jaar werd Natuurlijk, zijn uit het oog springende bloemenzaak, 20 jaar en creëerde David voor de gelegenheid een eigen gin in het kader van de feestelijkheden. 

Mijn hoofdvraag aan hem: Hoe leerde jij natuurlijke producten anders bekijken en wat leverde jou dat op?

Even energiek en vlot als hij dat doet op klaarlichte dag, begint David te vertellen: ‘Gin smaakt overal ter wereld anders.

Het is zowaar een streekgebonden product dat bestaat uit graanalcohol, jeneverbes en een reeks van variabele ‘botanicals’: bloemen, zaden, wortels en kruiden.

In een zuiders land zal je meestal toevoeging van rozemarijn, tijm en sinaasappel-zeste terugvinden. In een oosters land bevat de lokale gin eerder gember, zwarte peper en  kurkuma bijvoorbeeld. Het is in elk geval een distillaat van 100% natuurlijke producten met een persoonlijke touch.

Mijn passie voor gin, naast de al veel langer bestaande bezieling voor voor bloemen en natuurlijke materialen, leidde ertoe dat ik in 2018 een eigen gin wilde creëren. De ingrediënten en smaak distilleerde ik figuurlijk uit mijn eigen mini-streek: de wereld van Natuurlijk Bloemen in ’s Gravenwezel. 

Met welke producten maakte ik meestal boeketten, bloemstukken en decoratie? Welke daarvan waren typisch voor welk seizoen? Die vragen brachten me ertoe een unieke mix te creëren voor een winter-gin met maretak, winterviooltjes en dennenknoppen in zijn smaakpalet. 

In maart van dit jaar kwam er vervolgens een zomer-gin die toetsen van rijp fruit bevat. Als bloemenbinder denk ik met de seizoenen mee. Er komt dus uiteraard nog een herfst- en lenteversie.

Welke talenten en vaardigheden ik als bloemenbinder ook kon inzetten bij het creëren van gin?

Mijn smaak en neus, want zie je, ik ben opgegroeid in een culinaire omgeving. Mijn moeder kookt graag en ik kreeg smaken en geuren letterlijk met de paplepel toegediend.

Maar eigenlijk ben ik dat pas goed en wel gaan beseffen toen…

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching