Mevrouw, u hebt 18 keer ‘euh’ gezegd…

Davidsfonds Schoten JJW 2020 roadshow Meter Pascale Perard Sint Michielscollege

‘Mevrouw?’ Een veertienjarige jongen trok zelfverzekerd mijn aandacht terwijl de rest van zijn klasgenoten rumoerig het klaslokaal verlieten.

Jaarlijks doe ik, als meter van JJW, een schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen, de scholen van mijn gemeente aan om er de jeugd te motiveren hun schrijftalent en vaardigheid te beoefenen. De derde presentatie op rij voor een tweede middelbaar, was net afgewerkt.

‘Mevrouw,’ herhaalde de jongen zonder schroom, ‘ik heb het geteld. U heeft precies 18 keer ‘euh’ gezegd tijdens uw voorstelling.’

Even twijfelde ik. Een vroegere versie van mezelf zou zich wellicht aangevallen voelen of onwennig vriendelijk reageren, zelfs een tikkeltje verontwaardigd misschien. 

De nieuwere versie van mezelf – dankzij gecoachte introspectie over wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil – maakte de spontane en bewuste keuze om de ongevraagde informatie als feedback te beschouwen. Ik geef immers graag voordrachten en streef steeds naar optimalisatie ervan.

Ik dankte de jongen voor de nuttige informatie en vertelde hem dat ik elke gelegenheid benut om aan mijn aantal ‘euhs’ te werken.

‘Oh mevrouw, maar 18 is weinig, hoor! Er zijn mensen die aan meer dan 180 keer ‘euh’ komen!’

Driedubbele winst voor mij die dag.

1. Die gelukzalige momenten waarop je bewust merkt dat je iets positiefs hebt weten te veranderen aan je gedrag, zorgen voor een boost van je veranderings- en groeiproces.

2. Het aantal ‘euhs’ probeer ik nu onder de 18 te krijgen per 45 minuten!

3. Het herbevestigde besef dat feedback geven en krijgen – uiteraard de constructieve vorm ervan, de 4 G’s techniek in gedachten – een geschenk is dat we elkaar meer zouden kunnen aanbieden. 

Gun jezelf ook eens een gecoachte introspectie over wie je bent, wat je kan en wat je wilt.
Wat het jou bijvoorbeeld kan opleveren? Euh……. Driedubbele winst en meer, dus!

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching