Het privilege van zelfontplooiing

IMG 2241

Afgelopen week kon je een bekende bedrijvigheid opmerken die we even ‘vergeten’ waren. Slierten van fietsende scholieren op het fietspad en de rijweg, zenuwachtige autobestuurders die de schoolstraat uitsjezen terwijl de schoolbel weerklinkt, papierhandels die hun sluitingstijd voor de gelegenheid aanpassen…
Ja, ze is weer voorbij, die mooie zomer. Het baat niet om je kinderen wijs te maken dat ze van geluk mogen spreken. Geluk? Vroeg opstaan, studeren, stilzitten in de klas, week na week?
En toch, hoewel er over het ‘onderwijs van vandaag’ veel te zeggen valt en de meningen uiteen lopen, is en blijft het een privilege om school te kunnen lopen.

Kennis is macht.

Ik studeer eigenlijk mijn hele leven al. Gaande van wetenschappelijke opleidingen tot kunst-, marketing en coachinggerelateerde vormingen. Ik ervaar ‘leren’ als een kado aan mezelf. Door te leren (en veel te lezen), zetten we ons brein aan het werk. ‘Breintraining’ is goed voor het geheugen, voor de ontwikkeling van creatieve ideeën, voor het verwerven van nieuwe inzichten, voor ons algemeen welzijn. Kennis herkennen en delen, zorgt voor connectie met je omgeving, zowel privé als professioneel.

Zelfontplooiing bewerkstellig je niet enkel dankzij een langdurige opleiding of hopen vakliteratuur. Het facet ‘zelfkennis‘ is een manier van zelfontwikkeling die vaak onderschat wordt. We cultiveren kennis over onze omgeving (politiek, geschiedkundig, ecologisch, technologisch, sociaal…) maar vergeten ons eigen brein beter te leren kennen. Gek, niet?

We schakelen een arts in als we hoofdpijn hebben, laten onze jeugdtrauma’s genezen door een psycholoog of psychiater, laten onze nekwervels masseren door een kinesist, maar… wat doen we met onze dagelijks ingezette manier van percipiëren?
Is onze perceptie dan zo kerngezond? Zien we wat we willen zien of ook wat we niet willen zien?

Meer te weten komen over wat we nog niet weten over onze eigen gedachtengang, dàt is pas echt een uitdaging!
No pain, no gain. Wie het maximaal potentieel uit zichzelf wil halen, dient een stapje uit de comfortzone te zetten. Hiervoor kan je een ‘partnership’ aangaan met een professionele ontwikkelingscoach, gebonden aan beroepsethiek.

Durf jij het aan om meer zelfkennis op te doen? Gun jij het privilege van zelfontplooiing?
Je hebt slechts één leven te leven. Liefst toch met een brein in je hoofd dat je beter hebt leren kennen, niet?
Stuur een mailtje of geef een belletje zodat je vandaag nog, meer te weten komt over wat coaching je zou kunnen opleveren.

Fijn weekend alvast!

Blijf op de hoogte

 

Aanspreking*
Naam*

 

Alexo Coaching