‘Het verstandigst is hij die weet wat hij niet weet.’
– Socrates

‘Het verstandigst is hij die weet wat hij niet weet’, stelde Socrates in het oude Griekenland.
Stel je voor, deze filosofie is meer dan 2400 jaar oud. Ze ontstond eeuwen voor het ontstaan van de dodelijk stresserende rat-race naar succes, de industrialisatie, de exponentiële groei van artificiële intelligentie, de verslaving aan slimme telefoons, zelfrijdende wagens, ecologisch verantwoorde woningen, levensverzekeringen, het mode dicterende LIFE Magazine en VOGUE, de invloedrijke porno-industrie, maan- en Marsreizen. Meer dan tweeduizend jaar geleden riepen filosofen hun medemens al op om de waarheid in onszelf te vinden.
Vandaag zijn we het er nog steeds over eens: wie we zijn, wat we denken, wat we kunnen en wat we voelen met elkaar in evenwicht brengen, resulteert in het maximaliseren van ons potentieel. In de afgelopen tweeduizend jaar maakten we op dit gebied dus geen spectaculaire progressie…
De magische formule voor het bereiken van onze doelen, is eigenlijk heel eenvoudig. In de ideale wereld is wat jij kan verwezenlijken, gelijk aan je volledig potentieel. Doel bereiken is gelijk aan je maximaal Potentieel. In de praktijk is het echter zo dat je je potentieel nooit maximaal benut (tenzij je compleet idioot bent of subliem intelligent alleswetend bent). Maar wat houdt je dan tegen?
Wat je maximaal potentieel ondermijnt, is wat je niet weet. Misschien kan je wat je niet weet opvangen door opleidingen te volgen, kennis op te doen, vaardigheden aan te leren. Maar vaak is daarmee de kous niet af. Er is meer wat je niet weet: de verstoringen in je eigen brein. Ik denk meteen aan enkele zeer herkenbare, frustrerende gedachten als ‘ik kan dit niet’, ‘ik mag dit niet’, ‘ik durf dat niet’, ‘anderen willen dat niet’, ‘ik ben zo niet…’
Zonder het te beseffen worden we allemaal verblind door onze opvoeding, onze omgeving, sociale druk, ons karakter, opgedane ervaringen… We koppelen consequenties van onze acties aan consequenties voor onze identiteit. Een foute boel.
Al wat je nodig hebt, is er al. Betekent dit dat wat je niet weet er ook al is?
Elke dag krijg je de kans om wat je niet weet, wél te weten, dankzij je gedrag in nieuwe omstandigheden (denk maar aan coronatijd), reacties van je omgeving, opgedane inzichten…
Je familie, je vrienden, je collega’s… zullen je nu en dan misschien wel eens een spiegel voorhouden, intentioneel of niet. Maar reken er niet teveel op want feedback geven & nemen is niet in onze cultuur ingebakken.
Kiezen voor een oordeelloze ‘coaching partner’ die gedurende 120 minuten per gesprek de volle 100% voor jou aanwezig is en die je op een betrouwbare, veilige en vertrouwelijke manier uitdaagt om het beste in jezelf naar boven te halen, dàt is het kado dat iedere ondernemende mens zichzelf zou horen te gunnen in het leven!
De ‘Magische Formule’ (gebaseerd op de formule van Timothy Gallwey) komt uit mijn eerste non-fictie boek ‘Leef Droom Doe, fundamentele inzichten in dromen waarmaken).
Ben je bedrijfsleider, ondernemer, particulier? Oefen je een vrij beroep uit of werk je in dienstverband?
Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Ik leg je graag de principes uit van zuivere coaching, gerelateerd aan de 11 competenties van International Coach Federation ICF, de beroepsvereniging bij dewelke ik ben aangesloten én ik luister graag naar jouw doelstellingen en verwachtingen. Let’s connect!
Recente reacties