
Hoe meer we ons leren richten naar de diepgewortelde waarden die we levensbelangrijk vinden en hoe dichter we bij onszelf blijven, hoe minder we ons blindstaren op onze problemen. Wil je graag een voorsmaakje van wat perceptieverruiming voor jou kan betekenen?
Dan geef ik je graag deze fijne oefening mee die ik meenam uit de opleiding Acceptance & Commitment Therapy en die ik beschrijf in mijn boek ‘Leef Droom Doe – Fundamentele inzichten in dromen waarmaken.
Ze bestaat uit drie fases. Al wat je ervoor nodig hebt, is een rustig plekje, een blad papier en een pen.
Hier gaan we dan!
Klaar? Breng het beschreven blad papier vervolgens dichter naar je toe. Focus op de woorden die je zelf hebt genoteerd. Breng het papier steeds dichter bij je gezicht, nog dichter, nog dichter… tot pal tegen je het topje van je neus.
Tel tot vijf en zorg daarna opnieuw voor een geschikte leesafstand zodat je verder kan lezen.
Wat gebeurde er? Hoe voelde het om je problemen op deze manier onder ogen te zien? Welk effect had de oefening op je?
Ik begrijp je reactie. En tegelijk is dit nu net de manier waarop we maar al te vaak naar onze problemen kijken: we staren ze aan en laten ze steeds dichter op ons afkomen tot we niets anders meer zien of kunnen opmerken. Onze problemen domineren ons ganse gezichtsveld.
Wat kon je nog observeren in je directe omgeving toen je het blad papier haast tegen je neus aangedrukt hield?
Stuur me een mailtje als je deze oefening écht hebt gedaan! Het zou me echt plezieren.
Welke oplossingen, hulpmiddelen, helpende handen, verlossende beelden kon je opmerken in je omgeving terwijl je je problemen zo dicht bij je hield? Juist, geen enkel.
Onze muizenissen en problemen zijn ijdeltuiten. Ze verleiden ons dolgraag om onze volle aandacht te winnen.
Is het dan toch een beter idee om onze problemen te negeren? Het volgende deel van de oefening brengt antwoord op deze vraag.
Verfrommel het blad papier en gooi het weg, liefst in een vergeetput.
Ach, minder dramatisch kan natuurlijk ook: leg het voor enkele minuten opzij alvorens verder te lezen!
Helaas niet. Gedachten opsluiten, problemen begraven, je neergepende problemen in de vuilbak kieperen… Het lijken krachtige, moedige oplossingen, maar ze zorgen slechts voor een kortstondig positief effect. Vroeg of laat legt iets of iemand je probleem toch weer bloot.
Hoe minder ‘vers’ je probleem wordt, hoe meer energie en tijd het je zal kosten om het aan te pakken, wat verderop in je leven. Je probleem is dan op zijn minst gaan verkleven met andere aspecten van je leven. In het slechtste geval stinkt het als vergaan vlees ergens in je interne kelder en herken je het nog amper in de gedaante van het oorspronkelijk probleem.
Wat hebben we te doen met onze problemen, onze emotionele wrijvingen, onze knopen in onze maag, conflicten, onvrede, verdeeldheid? Als we ze niet te dichtbij mogen houden en als we ze niet mogen wegduwen of negeren, wat rest er ons dan te doen?
Test eens het volgende uit. Het is de derde en laatste fase van de oefening.
Leg het beschreven blad papier nu op je schoot en laat het een tiental seconden liggen. Adem ondertussen bewuster in en uit… in… en uit… én word je omgeving gewaar.
Welk effect heeft het om je problemen op je schoot te leggen en er te laten zijn zonder er meteen iets mee te ondernemen? Wat kan je opmerken? Welk gevoel komt er bij je naar boven?
Toegegeven, het vraagt oefening om vervelende gedachten en problemen vanop gepaste afstand in je vizier te brengen. Maar het loont. Je ervaart immers minder nood om ze van je weg te duwen. Ze storen je op een minder dwingende manier. Je geeft je problemen een plek, passend in een veel groter geheel. Je perceptie verruimt en je ziet meer. Wie weet, heb je de oplossing al kunnen waarnemen in je omgeving?
Denk maar aan die ene mens die aan de andere vraagt: ‘Weet jij hoe ik aan de overkant van de rivier geraak?’
De andere mens antwoordt: ‘Daar sta je toch al?’
Deze oefening leert je ook een ander voordeel ontdekken. Door je probleem op gepaste afstand voor je te leggen, heb je je handen vrij. Je bent er niet langer aan gekluisterd en je hebt meer mogelijkheden om ermee om te gaan.
De volgende stap is om bij jezelf te ontdekken waar je echt waarde aan hecht in je leven.
Niet alle problemen hoeven opgelost te worden. Als je steeds meer leert te focussen op dingen die er voor jou daadwerkelijk toe doen, wordt het alsmaar makkelijker om te aanvaarden dat er ook problemen zijn in je leven (die je misschien niet kan oplossen).
En wil je ook ontdekken wat er op een onbewuster niveau speelt? Dan nodig ik je van harte uit voor een kennismakingsgesprek. Als coach ga ik graag met je mee op stap!
Coaching biedt je een ontdekkingstocht naar gedachten, redeneringen, waarden en afwegingen die jou op een bewuste en minder bewuste manier sturen in je gedrag en keuzes.
De manier waarop jij de wereld ervaart en evalueert is immers uniek. Dat heeft te maken met de cocktail van invloeden uit je kindertijd, je karakter, je talenten, je opvoeding en je opgedane levenservaring.
Als jouw wereldbeeld uniek is, betekent dat tegelijk dat er 7,7 miljard mensen zijn op aarde met een al even uniek wereldbeeld.
Het kan dus niet zijn dat er slechts 1 enkele juiste manier bestaat om naar problemen te kijken, toch?
Coaching begeleidt je bij het vinden van nieuwe, even waardevolle zienswijzen die bij jou passen en die je kunnen helpen bij het bereiken van wat jij belangrijk vindt in dit leven.
Meer oefeningen en vraagstellingen vind je in mijn boek ‘Leef Droom Doe – Fundamentele inzichten in dromen waarmaken‘.

Recente reacties